Bachelor: «Studentklinikk på NIH»

Fysisk aktivitet i den generelle befolkningen er viktig, men det er kanskje enda viktigere for ulike pasientgrupper i et rehabiliteringsperspektiv. Kan man sikre pasienter tilgang på tilpasset gruppetrening gjennom å benytte seg av studenter med rett faglig kompetanse? Kan studenter få ytterligere praksis i studiet?

Målgruppe for forskningsprosjektet (spørreundersøkelsen):

  • Personer med en eller flere diagnoser/flere helseutfordringer (før, under eller etter behandling)

  • Alle aldre (16+)

  • Alle kjønn

  • Primært bosatt i Oslo eller kommuner i stor-Oslo (inntill ca. 1.5 time unna Oslo med bil)

Hensikten med å gjennomføre en kartleggingsstudie for å undersøke behovet og relevansen i å etablere en studentklinikk som vil tilby gruppetrening for ulike pasientgrupper i lokalene til Norges Idrettshøgskole. Resultatet vil danne grunnlaget for å se hvorvidt dette konseptet er gjennomførbart og hvilken potensiell konsekvens det kan ha for pasientene primært, men også studentene. Nytteverdien av dette prosjektet er potensielt veldig stor hvis man bruker det for å gå videre i å etablere en studentklinikk. Det vil kunne ha en samfunnsmessig nytte ved at man kan tilby gruppetrening for en gruppe mennesker som ikke nødvendigvis har tilgang på dette andre steder etter å ha gjennomført eksisterende behandlingstilbud. For studentene og det øvrige fagmiljøet ved institusjonen vil det kunne ha en positiv effekt da man får en større mengde praksis inn i studiet.

Hvis man går videre til å etablere en studentklinikk ved NIH, så vil man (etter min mening) kunne utvide det tilbudet til å favne flere tjenester for andre befolkningsgrupper, idrettsutøvere m.m. og dermed får enda flere studenter relevant praksis.

Prosjektet er vurdert av Regional Etisk Komite (REK) (med resultat som ikke fremleggingspliktig) og av SIKT (godkjent).

Min motivasjon

Bakgrunnen for dette forskningsprosjektet er at jeg ønsker å kartlegge om det er et behov for denne typen gruppetrening for utvalgte pasientgrupper, da de ikke nødvendigvis får tilgang til dette gjennom offentlig helsevesen i etterkant av sin behandling. Dette har jeg selv opplevd etter min mor gjennomgikk behandling for livmorhalskreft i 2022 ved Radiumhospitalet, hvor jeg var med på mesteparten av behandlingen, konsultasjoner etc. Videre har jeg hatt praksis med ulike pasientgrupper gjennom studiet. Et slik tilbud, tror jeg, vil kunne gi en merverdi for pasientene i deres liv. Videre vil dette være en ypperlig arena for studenter ved relevante studieprogram på Norges Idrettshøgskole til å få relevant arbeidserfaring. Dette er bakgrunnen for at jeg bestemte meg for å gjennomføre en kartleggingsstudie om nettopp dette temaet.

Vite mer?

Ønsker du å vite mer, er du velkommen til å sende meg en e-post til tomdaniell@student.nih.no.